Kuriosa om Tunnbrödsrullens korv

share image for Kuriosa om Tunnbrödsrullens korv
FoR: Kuriosa om Tunnbrödsrullens korv

Varmkorven introducerads i samband med Stockholmsutställningen sommaren 1897, där tyska korvtillverkare sålde varm korv till besökarna.

Före andra världskriget var korvarna oftast lokalt tillverkade, men i efterkrigstiden kom grossist-verksamheten igång och ett fåtal större producenter tillhandahöll korvkioskerna med korv. I modern tid har pendeln vänt och det lokalproducerade är ännu en gång i ropet.

Unknown block type "advertisement", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop

Varmkorv är en självklar beståndsdel i en TBR. Från att ha varit mest en fråga om kokt eller grillad, har urvalet utvecklats till att omfatta en stor mängd olika sorters korv av många olika råvaror såsom fläsk, nöt, lamm, kyckling, fisk(!) och självklart en stor mängd vegetariska alternativ.

Så vitt vi vet så var Presto Grillen först ut med en vegetarisk tunnbrödsrulle.

Bland kioskerna som säljer lyxrullar är det inte helt ovanligt med att man blandar olika sorters korv i en och samma rulle.

Enligt obekräftade källor fanns det för många år sedan en kiosk vid Järva krog, vid infarten till Ulriksdalsområdet, som saluförde en "korvmixrulle", som innehöll bitar av olika sorters korv som delats. Kiosken hette antagligen "Grill1" elelr "KorvEtt". Det finns anledning att tro att denna kiosk var först ut med att blanda olika korvsorter i samma rulle.

Günthers korv

En pionjär på att tillhandahålla många sorters korv var Gunthers i Stockholm, som hade ett extremt stort urval av korv redan på tidigt 80-tal.

Günters korv är en korvkiosk på Karlbergsvägen 66 i Stockholm. Den grundades av Günter Schwarz som på 1980-talet introducerade ett mer exotiskt utbud av korvar än vad som vanligen förekom i svenska korvkiosker. Korvarna serverades i baguettebröd med Günter Schwarzs egna chimichurrisås, "hojhojsås" och med bland annat surkål som möjligt tillbehör. Korvarna var även mer kött- och smakrika än normalt och han introducerade sorter som kabanoss och merguez i Sverige.

Så länge Günther levde serverades inte tunnbrödsrullar vid hans korvkiosk, men kioskens odiskutabla påverkan på korv-utbudet hos grillkioskerna i Sverige har medfört att TBR fantaster ändå är tacksamma för Günters gärning.

Tvärgrillad korv

Utöver att man kan servera en TBR med en mer eller mindre ändlös variation av korv, finns det också regionala skillnader i hur korven tillreds.

"Tvärrgrillad". En icke-rundgrillad korv.

Exempelvis i Ljusdal, där det sedan minst 60 år är tradition att dela korven innan den steks/grillas. Besöker man en kiosk som håller på dessa traditioner så får man be om en "rundgrillad" korv ifall man inte vill ha den delad.

Många korvsorter är tänkta att grillas hela, varför man kan anta att traditionen är vanligare med traditionell grillkorv än modernare korvsorter.

Potentiellt är traditionen en crossover från Isterbands-traditioner.

Omtyckta korvar i Tunnbrödsrullar

I en omröstning bland Tunnbrödsrullens vänner 2023 utmärkte sig följande fem korvar särskilt:

Kiosker som utmärker sig för sina goda korvar

Följande fem kiosker har bäst korv enligt våra användare:

Unknown block type "topList", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop