Kuriosa om Tunnbrödsrullens mos

share image for Kuriosa om Tunnbrödsrullens mos
FoR: Kuriosa om Tunnbrödsrullens mos

Då större delen av en traditionell tunnbrödsrulle består av mos, är dess smak, arom , textur och temperatur extremt viktigt. Ett bra mos kan höja en medioker tunnbrödsrulle till episka höjder på samma vis som ett dåligt mos kan förta vilken gourmet-rulle som helst.

Unknown block type "advertisement", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop

Först lite historia...

Att servera korv med mos har man gjort nästan lika länge som det funnits varmkorv i Sverige. I början bestod moset oftast av kokade potatisbitar som man sedan finfördelade med kniv, men det utvecklades snabbt till vad vi idag menar med potatismos.

Moset tillreddes i början uteslutande hemma, men i takt med utvecklingen möjliggjordes att man kunde tillreda det i korvkioskerna istället.

Med början i 50-talet började pulvermoset dyka upp, men pga ett antal barnsjukdomar dröjde det till någon gång på 60-talet innan det slog igenom på allvar.

Vill man veta mer om mosets historia så rekommenderar vi smått lyriska den fantastiska boken "Korv, mos och människor" av Leif Eriksson, som har gjort en djupdykning i detta.

Pulvermos

Det absolut vanligaste moset som serveras och som fantasterna förväntar sig i en traditionell tunnbrödsrulle, är pulvermos. Många hävdar att det i all sin enkelhet är den mos-variant som bäst harmoniserar med de andra ingredienserna i en traditionell tunnbrödsrulle, medans dagens lyx- och designer-rullar är annorlunda ihopsatta och därmed inte har behov av denna enklare form av mos.

Hemlagat / kiosklagat

I det moderna Sverige är det inte tillåtet att tillaga mat i hemmet och sedan ta med sig till kiosken för försäljning. Med "Hemlagat" menar man oftast att moset är tillagat i grillkiosken och inte är ett prefabrikat.

Det är viktigt att påpeka att termen "hemlagat" eller "kiosklagat" inte bör användas för att beskriva att man förbättrat ett pre-fabricerat mos med exempelvis mjölk, smör eller kryddor. Förväntningen är att moset är gjort från grunden.

Mosat, stompat eller krossat

Det absolut vanligaste är att moset består av mosad potatis, oftast blandat med smör, grädde, färskost eller liknande samt kryddor.


En del kiosker serverar vad dom kallar "stompat potatismos" (eller "stomp" kort och gott). Potatismoset serveras då lite grövre och det är inte ovanligt att det innehåller hela bitar av potatis, vilket av många är eftersträvansvärt. Det här anses av många som en delikatess.

Utrycket "stomp" är vanligast i mälardalen, och är med stor sannolikhet ett ganska modernt utryck.

Andra kiosker serverar sin tunnbrödsrulle med potatisen krossad direkt i rullen. Vanligtvis smörar man brödet, varpå man placerar potatisen på brödet och krossar den där, varpå övriga tillbehör och kryddor tillsätts.

Kryddning

Det vanligaste varianterna av kryddning av moset är med muskot och/eller någon variant på piff eller grillkrydda, men det finns nog lika många hemliga kryddmixar som det finns kiosker som säljer tunnbrödsrullar..

Andra vanliga kryddor i moset är dill, pommes-krydda, svartpeppar, aromat, vitlökspulver och kryddpeppar.

Smör och krämighet

Det är vanligt att man tillsätter smör för att göra moset krämigare.

En del TRB-fantaster ber om att få en klick extra smör i sitt mos för den extra skjuts som det ger åt smakupplevelsen. Här gäller det dock att se upp så man inte råkar ut för att kiosken klickar i margarin istället, vilket ibland och av vissa kan uppfattas som störande.

Stekt mos

En mindre vanlig variant är att steka moset innan det tillsätts tunnbrödsrullen.

Pommes frittes

Det förekommer att man ersätter mos med pommes frittes. Det finns även en del kiosker som har lyxrullar där detta är en viktig ingrediens.

Tunnbrödsrullensvänner anser att alla typer av potatis är legitimt i en TBR, så självklart även pommes.

I skaraborg har den lokal företeelsen "Hälta hälta" (det vill säga att man ber om både pommes och mos i samma anrättning) även tagits upp av TBR-älskare. Om beställaren vill ha lite mera potatismos än pommes frites så lägger denne bara till ”fördel mos””hälta hälta -fördel mos”.

Mängdlära

Hur mycket mos som är lagom i en tunnbrödsrulle är nog en väldigt personlig fråga.. Vad man dock kan säga är att det på 80-talet var vanligare att kioskerna konkurrerade med mängd lika mycket som smak på moset.

Moderna tunnbrödsrullar, så kallade gourmet-rullar (även kallade special-rullar), har ofta mindre mos än så kallade traditionella rullar. Gourmet-rullarna innehåller ofta flera ingredienser än den traditionella rullen, vilket kan förklara en del. En annan skillnad är att man oftast vill paketera gourmet-rullar lite hårdare än traditionella rullar för att göra den något enklare att äta med alla sina ingredienser.

Kiosker som utmärker sig för sitt goda mos

Följande fem kiosker har bäst mos enligt våra användare::

Unknown block type "topList", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop