Kuriosa om Tunnbrödsrullens tillbehör

share image for Kuriosa om Tunnbrödsrullens tillbehör
FoR: Kuriosa om Tunnbrödsrullens tillbehör

När vi nu pratar om tillbehör är det väldigt viktigt att komma ihåg att tillbehören bara är där för att tillsammans skapa en fantastisk helhet. Det är inte alltid de tillbehör som smakar ”bäst” separat som blir bäst i en tunnbrödsrulle!

Unknown block type "advertisement", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop

Räksallad

Joppes räksallad

Även om Joppes räksallad inte har så mycket med dagens röror att göra, är det värt att nämna då det namnledes ofta förväxlas och dessutom har en upphovsman som är starkt förknippad med räkröror.

Räksalladen (som sallad, inte räkröra) uppfanns på 40-talet på restaurang Teatergrillen i Stockholm efter andra världskriget av dramatenchefen Ragnar Josephson och den då mycket unga restaurangmannen Tore Wretman, senare känd för sin episka förrätt Toast Skagen.

Den svenska trålflottan hade fått lega i hamn under många år då andra världskriget härjade och senare då haven var fulla av minor. Det fanns ett uppdämt behov hos befolkningen för skaldjur i alla dess former, så när räksalladen uppfanns blev det en dunder-succé!

Skagenröra

Joppes räksallad har inte mycket gemensamt med det som idag kallas räksallad i gatuköken, men när Tore Wretman senare uppfann sin Toast Skagen, så var det just en traditionell räkröra som låg som bas och sedan tillförde han löjrom för att ta röran till nya höjder.

Den traditionella räkröran är mer eller mindre identisk med den moderna räksalladen.

Modern räksallad

Det är möjligt att denna Sveriges populäraste förrätt, Toast Skagen, agerade draghjälp när den moderna räksalladen slog igenom på allvar någon gång på 70-talet.

Räksalladen är ett tillbehör som man antingen älskar eller hatar. De flesta har en väldigt stark och orubblig syn på tillbehöret.

Även om räksalladen av många anses som det självklara tillbehöret när man ska lyxa till en traditionell tunnbrödsrulle, så var det nog fler än en person som satte det i halsen när Elov ”Loffe” Bråtfors (upphovsmannen till Tunnbrödsrullen) i en intervju från 2016 hävdade att en klassisk tunnbrödsrulle skulle serveras med Bostongurka, och att räksalladen var något som kom senare.

Unknown block type "advertisement", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop

Må så vara, men räksalladen ligger idag på förstaplats bland gatuköks-produkterna, följt av gurksallad. Om man inte gör skillnad på räksallad och dess nära släkting västkustsalladen, så intar de tillsammans en ohotad förstaplats.

En av de tidigare producenterna av Räksallad var företaget Opes, som sedermera köptes upp av Rydbergs, som fortfarande är stora på marknaden.

Räksalladens innehåll och smak har förändrats sedan den tog stora marknadsandelar på 70-talet, men enligt Leif Eriksson, författare till boken ”Korv, mos och människor” består den stora mängden fett, då försök att dra ner på detta har lett till omfattande protester, då en så stor del av smakupplevelsen skulle gå förlorad. Fettet är såklart en väldigt bra smak-förstärkare.

En traditionell räksallad innehåller i huvudsak majonäs, vita betor och räkor. Mängderna varierar med producenterna.

De som klagar på mängden räkor i dagens räksallad bör känna till att man förr i tiden i vissa räksallads-sorter bara lade räkor på toppen av förpackningarna som placerades där kunder såg dem, och sedan innehöll ”räksalladen” bara betor.

Västkustssallad

Som tidigare nämns är räksalladen vanligare i Mellansverige än på västkusten, där man i högre grad serverar västkustsallad. Gränserna suddas dock ut i takt med att fler och fler kiosker tillagar sin egen räksallad och då i sina experiment hamnar i gränslanden mellan de två. Traditionellt så innehöll en räksallad i huvudsak räkor och betor, emedan västkustsalladen även kunde innehålla fisk och skaldjur. En västkustsallad skall dessutom innehålla championer.

Västkustsalladen saluförs under många olika namn, oftast beroende av varumärkesskydd och innehållandes ord såsom "Smögen", "Koster" och så vidare.

Färdig räksallad

Bland saluförda räksallader som särskilt utmärker sig återfinns Rydbergs räksallad (med bla äpple och chilisås i röran), Prinsens räksallad (med ”extra räkor”), Örnebords räksallad (mycket räkor), och Kosterfiskarns räksallad.

Bostongurka

Precis som med räksalladen har de flesta en väldigt bestämd åsikt om bostongurka, och inte helt oväntat står det oftast i direkt kontrast till deras åsikt om räksallad. Älskar man bostongurka så ogillar man räksallad.

Bostongurka är egentligen en svensk produktifiering av den i USA vanligt förekommande gurk-pickles-rörorna. Idén fick Sixten Holmquist då han besökte USA, under en tid då företaget brottades med att de inte visste vad de skulle göra av sina restprodukter i form av små ändbitar.

Man lyckades få till en välsmakande röra av i huvudsak hackad gurka, paprika, lök, senapsfrö och andra kryddor, och lanserade 1952 produkten under namnet Bostongurka (ett namn som VD sekreteraren Wivi Peving (senare gift Holmquist) hittade på under en namnsättningstävling på Felix).

Bostongurkan blev en succé och är idag ett väldigt vanligt tillbehör i Tunnbrödsrullar.

Enligt Felix är receptet i stort sett oförändrat sedan lanseringen 1952.

Sedan 1979 är Bostongurka ett registrerat varumärke och ägs av Procordia Food AB. Liknande produkter finns, men får då anta namn såsom gurksallad, gurkröra osv.

Kiosker som utmärker sig för sina fina tillbehör

Följande fem kiosker har bäst tillbehör enligt våra användare:

Unknown block type "topList", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop