Att rulla en Tunnbrödsrulle

share image for Att rulla en Tunnbrödsrulle
FoR: Att rulla en Tunnbrödsrulle

Det finns några olika tekniker när det kommer till hur man rullar en tunnbrödsrulle. De absolut vanligaste är rull- och vik-metoderna.

Har man otur råkar man istället ut för en strut-i-mugg eller kebab-rulle rullning. I sådana situationer kan det vara bra att kunna beskriva för personen i fråga hur en tunnbrödsrulle bör rullas för att bereda konsumenten största möjliga matglädje. Därför presenterar vi här de vanligaste teknikerna!

Unknown block type "advertisement", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop

Runda upp eller ner?

Därom tvista de lärde. En del vänder halvmånen uppåt för att på så vis tydliggöra att det är just ett tunnbröd (som traditionellt är runda) som används. en del vänder halvmånen nedåt för att det ger en rakare kant (som en del anses som snyggare) upptill. Vissa menar att man genom att vända halvmånen uppåt förenklar rullningen då man har en rak kant att jobba med.

Unknown block type "advertisement", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop

Rull-metoden

I väntan på våra riktiga illustrationer får ni hålla till godo med dessa platshållare.

Rullmetoden används oftast när man vill ha en stabil och lite mindre omfångsrik tunnbrödsrulle.

Brödets orientering är en smaksak. Vi har valt att presentera rull-metoden med tunnbrödets rundning uppåt, mot den övre delen av den färdiga tunnbrödsrullen , då det anses ge en säkrare botten än med rundningen nedåt, mot den tänkta botten.

1. Uppvärmning (valfritt)

Det är viktigt att värma brödet för att frigöra alla smaker, men många väljer bort detta då det kan vara tidskrävande i en stressad arbetsmiljö.

2. Smörning (valfritt)

Smöra brödet om så önskas. Låt smöret smälta ner ordentligt innan du fortsätter.

Att smälta smör på brödet är en tradition från förr då man ofta råkade ut för att bröden blivit lite torra, varpå man mjukade upp dem på detta vis.

Det finns även de som använder kryddsmör, eller bara steker brödet i lämplig krydda i detta steg.

Brynt smör förekommer.

3. Fyllning

Placera brödet på en lämplig arbetsyta. Fördela fyllningen (oftast mos) så jämnt du kan mot mitten till. Kom ihåg att det ska gå att rulla ihop rullen, så applicera lagom.

4. Korv(ar)

Placera korv(arna) på fyllningen och tillbehören så att de sticker upp en bit ur rullen. Inte för långt, inte för kort.

5. Tillbehör

På med alla tillbehör såsom räksallad/bostongurka, senap, ketchup, eventuell sallad och kryddor.

Försök fördela tillbehören jämt utmed korvarnas sträckning så att man i varje tugga får en komplett smakupplevelse när man äter rullen.

6. Vik upp botten

Vik upp botten av tunnbrödet. Överdriv inte, för då får man en så kort och tjock rulle, men å andra sidan får man vara försiktigt så att botten tjänar sitt syfte och ser till att man slipper få fyllning i knät.

7. Vik in kanten

Vik in ena kanten så att den täcker rullens innehåll.

8. Rulla

Rulla ganska hårt och forma en lagom tight rulle.
Det är enklare att få till en bra rulle om man roterar brödet 45 grader, enligt ambassadör Erik Videgård.

9. Fortsätt rulla

Fortsätt rulla lagom hårt ut mot kanten.

10. Slå in

Tada! En väl-rullad tunnbrödsrulle redo att konsumeras!

Lämpligen omsluter man sedan tunnbrödsrullen i papper. Skall maten transporteras så kan man överväga folie, men annars bör det undvikas. Vad gäller plast så bör det alltid undvikas då det förstör både upplevelsen och kvaliteten på tunnbrödsrullen.

Vik-metoden

I väntan på våra riktiga illustrationer får ni hålla till godo med dessa platshållare.

Den här metoden är vanligare med lite innehållsrikare tunnbrödsrullar av traditionell stil.

Utför steg 1-6 från rull-metoden, och fortsätt sedan nedan.

7. Vik in kanten

Vik in ena kanten så att den täcker rullens innehåll.

8. Vik in andra kanten

Vik in den andra kanten så att den överlappar den förgående vikningen.

9. Slå in

Sådär! En traditionellt vikt tunnbrödsrulle redo att äta!

Den traditionella formen är lite mindre stabil rullning, men tillåter mer innehåll och tillbehör än den modernare rullade tunnbrödsrullen.

Lämpligen omsluter man sedan tunnbrödsrullen i papper. Skall maten transporteras så kan man överväga folie, men annars bör det undvikas. Vad gäller plast så bör det alltid undvikas då det förstår både upplevelsen och kvaliteten på tunnbrödsrullen.

Hipster Unrolled

Hipster Unrolled (går även under namnet "blottare" eller "öppen tunnbrödsrulle) är en modern utformning av tunnbrödsrullen där man väljer att inte rulla eller vika brödet, för att på så sätt blottlägga alla ingredienser på ett för konsumentens öga angenämt sätt.

Dessa TBR är vanligast på restauranger och krogar som har TBR på en tillfällig meny med gäster som inte nödvändigtvis är så kioskmats-intresserade, men kan ibland även erhållas på välsorterade TBR-kiosker.

I en del fall viker/rullar man in ett hörn av det annars planlagda tunnbrödet över innehållet som en blinkning åt de mer fundamentalistiskt lagda TBR-älskarna som menar att en öppen TBR inte bör kallas för en en TBR.


Tunnbrödsplanka

Tunnbrödsplankan är en variant på Hipster Unrolled / Öppen tunnbrödsrulle men där ingredienserna körs i en ugn och är utplacerade på en ekplanka för att göra en TBR-variant av den klassiska "plankan".

Korvplacering

Det finns ett antal kända sätt att placera korvarna när man rullar en tunnbrödsrulle. Vi kommer här kort regogör för de vanligast förekommande.

Kanin

Kaninen kännetecknas över att korvarna är placerade på ett sådant sätt att de når hela vägen till botten av tunnbrödsrullen men fortfarande når något över rullens kant.

Kanin-placering av korvar

Korvarna sticker upp lagom mycket för att man ska kunna ta sig ett smakprov innan man anvjuter rullen i sin helhet, men inte så långt att det påbjuder att man förser dem med tillbehör.

Kaninen är antagligen den vanligaste förekommande korv-placeringen i både moderna och traditionella tunnbrödsrullar.

Hare

Haren har tydligt uppstickande korvar som ofta inte når längre än 2/3 ner i tunnbrödsrullen. Undantag finns såklart då rejält långa korvar används, men de är ovanliga. Oftast handlar det om normal-stora korvar som placerats lite för högt i rullen.

Har-placering av korvar

På en hare är det vanligt att man tillsätter lämpligt tillbehör på de uppstickande korvarna. Behovet blir större ju neutralare korvarna är i smaken. Lämpliga tillbehöver för detta är senap eller ketchup, som oftast inte glider av för snabbt.

Haren är absolut vanligast i tradiontella tunnbrödsrullar.

De är oftast enklare att identiifera i en strut, då mer än en korv som är har-placerade får ett väldigt tydligt har-likt utseende tack vare den breda öppningen.

Klippt

En variant på haren med fokus på att korven skall nå botten av rullen för att säkerställa att man får alla delar av tunnbrödsrullen i varje tugga.

Klippt

Man delar de långa korvarna för att undvika harens långa öron. Detta medför bland annat att behovet av extra tillbehör på uppstickande korvar förminskas, men medför också att man bör informera konsumenten om tilltaget för att undvika misstankar om att rullen är begagnad.

Erik Videgård valde att placera de kapade korvarna med de hela ändarna uppåt när han skapade sin tunnbrödsrulle åt Strandvägen 56.

I kiosker är det vanligt att man bryter korvarna med hjälp av sin korv-tång för att dela dem, medans man i hemmet oftare delar korvarna med kniv. Självklart får man ta hänsyn till korvskinnets elasticitet när man väljer redskap och teknik.

Klippt TBR skall inte förväxlas med en TBR innehållandes korta korvar.

Hur rullar experterna?

Här kan du se hur experterna rullar sina tunnbrödsrullar!

Erik Videgård, Ambassadör för Tunnbrödsrullens vänner

I den här videon rullar Erik Special-rullen, en variant på sin Guilty Pleasure rulle, i ett inslag i TV4:s Nyhetsmorgon.

Unknown block type "video", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop
Erik Videgård

Erik Videgård

Jan Keryakes, Nyhetsgrillen

I den här videon visar Jan hur man rullar en tunnbrödsrulle.

Unknown block type "video", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop
Jan keryakes

Jan keryakes

Faruk Yildiz, Brogrillen

I den här videon visar Faruk hur man rullar en tunnbrödsrulle. Tunnbrödsrullen i fråga är en Kulusevsirulle.

Unknown block type "video", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop
Faruk Yildiz

Faruk Yildiz

Kiosker som utmärker sig för välrullade tunnbrödsrullar

Följande fem kiosker har fått högsta betyg för hur de rullat sina tunnbrödsrullar enligt våra användare:

Unknown block type "topList", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop