Loffes original

share image for Loffes original
FoR: Loffes original

Ursprung

Enligt Tunnbrödsrullens Vänner dök den första tunnbrödsrullen upp på Loffes grill i Stuvsta någon gång kring 1965. Elov ”Loffe” Bråtfors hade drivit sin korvkiosk sedan klockan 18:00 den 5:e oktober 1963, och tros varit först ut med att installera en mos-maskin på tidigt 1960-tal.

Loffes Grill

Loffes Grill

Loffes ursprung i Tornedalen, där mjukt tunnbröd är vanligt förekommande i kosten, tillsammans med hans nya mos-maskin var nog den tvärvetenskapliga bakgrund som behövdes för att han skulle få idén till tunnbrödsrullen, där dessa huvudkomponenter fick komma tillsammans i en ljuvlig symfoni.

Elov "Loffe" Bråtfors

Elov "Loffe" Bråtfors

Det vi vet om de tunnbrödsrullar som Loffe serverade baseras på Elovs egna minnen från denna tid, såsom de rapporterats i media. Vi har sedan forskat i dokumentation från tiden, samt sammanställda material om tiden, för att få ihop en spekulativ artikel om hur vi kan anta att Loffes original tunnbrödsrulle kunde ha tett sig.

Enligt vad vi fått höra så bestod den tidigaste tunnbrödsrullen av tunnbröd, mos, korv, bostongurka, ketchup och senap.

Tunnbrödet

Tyvärr har vi ingen information om vilka tunnbröd som fanns att tillgå på 60-talet. Det enda vi med säkerhet vet är att det mjuka Rieska tunnbrödet var mycket vanligt i Tornedalen, men det betyder såklart inte att det var därifrån Loffe fick dem.

Enligt dottern Maria användes olika märken över tid, men ingen vet med säkerhet vad som gällde 1965.

Förhoppningsvis kommer forskningen komma ifatt även på detta område.

Moset

Då det fanns en mos-maskin i kiosken, kan vi anta att moset var av typen pulvermos , antagligen tillverkat på pulver och vatten då detta var vanligast vid den här tiden. Den vanligaste kryddan var dill, men det var också väldigt vanligt att man hade egen kryddning för att särskilja sig från sina konkurrenter. Vi vet nu (december 2021), tack vare dottern Maria, att Loffe kryddade sitt mos med salt och vitpeppar.

Observera att vi tack via Loffes son Tomas vet att man tidigt använde mospärlor, men vi vet ännu inte om det gällde 1965.

Håkan Söder

Håkan Söder

Vi vet inte med säkerhet om det var Loffes första mosmaskin, men i studier av bilder från kiosken som publicerats i media, uppmärksammade Håkan Söder (december 2021) att mosmaskinen ser precis ut som en Bergboms SM6V.

Korven

Vad gäller korven så var det fortfarande något vanligare med kokt korv än grillad på 60-talet... så i brist på bättre information i frågan väljer vi att tro på kokt korv. Självklart är det här ren och skär spekulation!

Grillkorven slog igenom på 60-talet, så det är långt ifrån omöjligt att Loffe hade plats för ett stekbord i sin relativt nybyggda kiosk (som dessutom var byggd efter 1962 års "kioskanvisningar", som ställde krav som gjorde att man behövde bygga något större kiosker).

Vi vet, med stöd från boken "Korv, Mos och Människor" av Leif Eriksson, att vid den här tiden var den vanligaste kok-korvarna av typen varm- eller wienerkorv, så förutsatt att det var kokt korv som Loffe serverade i sina TBR 1965, så är sannolikheten hög att det var någon av dessa korvsorter.

I samtal (december 2021) med dottern Maria, framkommer att grilkorv var ett alternativ i kiosken 1965.

Bostongurka

Dagens Bostongurka är i det närmaste identisk med dåtidens Bostongurka, något som Felix själva intygar.

Senapen

Senap har ju använts sedan urminnes tider i Sverige, och är nog den smaksättare man som kioskägare enklast kan modifiera för att få till en unik smak på sin tunnbrödsrulle.

Under 60-talet var Slotts original-senap den absout vanligaste senapen.Senapen bygger på ett recept från 1920 som som många gillar och receptet är mer eller mindre oförändrat till dags dato.

Men Loffe använde initialt en annan senap, Hultbergs (enligt dottern Maria). Hultbergs senap var också mycket populär, även om den inte hade full lika stor marknadsandel som Slotts, så har den än i dag en stor grupp hängivna konsumenter

"Hultbergs senap började säljas av korvgubbarna med ”låda på magen” ute på stan. Konsumenterna hade med sig en egen burk för att köpa senap direkt av korvgubben och senapen blev så populär att den började säljas i butik!"
- Kavli om Hultbergs senap

Hultbergs blev uppköpta av Druvans på 80-talet. Sedan blev Druvans i sin tur uppköpta av Kavli.

Kavli har dessvärre inga recept sparade från tiden före uppköpet, men de har granskat förpackningarna på sitt museum och kommit fram till att Hultbergs Mild borde vara närmast rent innehållsmässigt.

Ketchupen

1965 var det vanligt med ketchup på hink, burk eller plastflaska. Dåtidens ketchup innehöll mer förtjockningsmedel, konserveringsmedel, socker och kryddor än dagens, vilket kan göra det svårt att hitta en ketchup som smakar snarlikt dåtidens.

En annan försvårande omständighet är att kioskernas ketchup inte sällan hade bristfällig förpackning, vilket ledde till att ketchupen oxiderade och blev lite mörkare i färgen och fick en karamelliserad smak.

Enligt dottern Maria, så använde Loffe ursprungligen Bjäre Ketchup i sin kiosk.

Bjäre ketchup finns inte längre i produktion, men vi hoppas kunna få tag på deras recept.

I Skånes Näringslivsarkiv, återfanns nedanstående reklamblad från 1961, där Bjäre Ketchup figurerar.

I nedre högra hörnet i bilden ovan syns ketchup-flaskan i mitten av de 3 behållarna.

En medlem i Facebook gruppen Tunnbrödsrullens vänner delar med sig av följande minne om Bjäre ketchupen:

"Min Far sålde Bjäre ketchup på 70-talet ev även tidigt 80-tal. Han jobbade för Novia/Unilever och sålde Blå-bands produkter, men till storkök som skolor ,sjukhus etc.Varunamnet var då Vato. Han sålde även MER,Merry,Lift och Bjäre sylter och ketchupen.Den var ganska mild o rätt söt vad jag kan minnas."
- LG Larsson

När Bjäre Ketchup försvann övergick Loffe till Felix ketchup.

Tyvärr har Felix ingen variant av sin ketchup som har exakt samma recept som den på 60-talet.

Rullningen

Då det äldsta kända rulltekniken är den s.k. vik-metoden så kan vi nog sluta oss till att den antagligen var vad som användes här också. I bilder publicerade i media där Loffe rullar en tunnbrödsrulle har Håkan Söder observerat att Loffe vände den runda delen av det halvmåne-formade tunnbrödet mot kroppen, vilket borde säkerställa att formfaktorn var en stubbe och inte strut.

Recept

Nedan följer ett recept som vi tror liknar originalet så långt som möjligt. Receptet är anpassat för slutkonsument att tillreda i ett vanligt kök och är dimensionerat för 2 rullar.

Ingredienser

Tunnbröd

Korv

alternativt

Potatismos

Det finns ett antal producenter av pulvermos. Värt att nämna i sammanhanget är att Felix har en sort som de kallar "Traditionell". Kanske ligger den nära originalet?

Tillbehör

Topping

Instruktioner

Tillred moset

  1. Koka upp vatten enligt instruktionerna på pulvermosets förpackning
  2. Tillsätt en mängd pulver enligt tillverkaren som motsvarar ca fyra kiosk-slevar potatismos.
  3. Krydda moset med salt och vitpeppar.

Tillred Bostongurkan

Den hängivne kan följa ambassadör Videgårds instruktioner för egen Bostongurka. Annars går det bra med en köpt burk.

Erik Videgård

Erik Videgård

Montera tunnbrödsrullen

  1. På det stora tunnbrödet placera motsvarande 2 kiosk-skopor mos
  2. Placera korven ovanpå moset och tryck ner den halvvägs i moset
  3. Placera bostongurka motsvarande en kiosk-skopa ovanpå korven och moset.
  4. Ringla senapen ovanpå toppingen
  5. Ringla ketchupen ovanpå

Rulla tunnbrödsrullen

Rulla ihop rullen enligt vik-metoden.

Källor

Vidare forskning

Mycket finns kvar att utforska om den ursprungliga tunnbrödsrullen. Facebook grupper kan ha en del svar, likaså gamla bilder och tidningsartiklar.