Tunnbrödsrullens historia

share image for Tunnbrödsrullens historia
FoR: Tunnbrödsrullens historia

Här samlar vi information om tunnbrödsrullens ursprung. Dokumentet skall ses som ett arbetsdokument då det ständigt uppdateras i takt med att ny fakta uppdagas.

Unknown block type "advertisement", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop

För närvarande anses Loffes Grill vara skapare av den moderna Tunnbrödsrullen, men Presto Grillen gör även de anspråk på titeln.

I takt med att historiska fakta hittas, kommer de presenteras här.

Unknown block type "timeline", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop

Historiskt

I en artikel i Svenska Dagbladet från 1962 som handlade om Samernas gamla kultplats Fatmomakke, skriver man "... Seth Perssons diversehandel, som har öppet två gånger om året, hade kunder som aldrig förr och framför kiosken med 'varm korv med mjukt tunnbröd' var det ständig kö".

Det sägs att man använt brödet från tunnbrödsrätten tuttul för att servera tunnbrödsrullar i kioskerna kring Siljan. Inga kända årtal eller plater ännu.
Det råder vissa tvivel om denna information då Tuttul är en färskvara och då skulle innebära att man tillredde den i kiosken, vilket låter komplicerat.

När tunnbrödsrullen introducerades i modern form kallades den "norrländsk tunnbrödsrulle". Termen hade dock oftast redan betydelsen "tunnbröd med varmt innehåll" och behövde inte nödvändigtvis betyda att det handlar om tunnbröd, mos och korv när man ser den i tryck.

Tunnbröd från Norrland

En tidigare kioskarbetare berättade att hon brukade hjälpa sin far på 70-talet när lastbilen med tunnbröd anlände. Hon mindes inte märket.

I Solna centrums tunnebanestation figurerar en tunnbröds-lastbil i den utsmyckning Karl-Olov Björk och Anders Åberg skapade 1975.

Utsmyckning från Solna Centrums tunnelbanestation.

"Här och var öppnar sig skogen med gläntor där målade bildberättelser eller skulpterade scener skildrar olika sammanhang i vårt samhälle. Inte minst den norrländska avfolkningsbygden med övergivna Folkets hus, kalhyggen, flygplan som besprutar skog, tunnbrödsexpressen på slingrande vägar, fabriksanläggningar och övergivna trähus med verandor som vittnar om snickarglädje. Romantiska och nostalgiska tongångar som växlar med bitande samhällskritik."
- Stockholms läns museum

Modern tid

Loffes grill

Enligt Tunnbrödsrullens Vänner dök den första tunnbrödsrullen upp på Loffes grill i Stuvsta någon gång kring 1965.

Daisy's Stuvsta

Daisy's Stuvsta

Elov har själv berättat i media att han var först med Tunnbrödsrulle 1965.

Loffes Grill

Loffes Grill

Elov ”Loffe” Bråtfors hade tillsammans med sin fru Anneli drivit sin korvkiosk sedan klockan 18:00 den 5:e oktober 1963, och tros varit först ut med att installera en mos-maskin på tidigt 1960-tal.

Elov "Loffe" Bråtfors

Elov "Loffe" Bråtfors

Loffes ursprung i Tornedalen, där mjukt tunnbröd är vanligt förekommande i kosten, tillsammans med hans nya mos-maskin var nog den tvärvetenskapliga bakgrund som behövdes för att han skulle få idén till tunnbrödsrullen, där dessa huvudkomponenter fick komma tillsammans i en ljuvlig symfoni.

Enligt vad Elof själv sagt (flertalet artiklar i media) , så bestod den tidigaste tunnbrödsrullen av tunnbröd, mos, korv, bostongurka, ketchup och senap.

En rolig detalj om kiosken är att dess skylt målades av Loffes fru Anneli.

Loffes dotter Maria och son Tomas var också verksamma i kiosken.

Ytterligare en Loffe's öppnades i Salem och drevs främst av barnen Tomas och Maria Bråtfors.

Du kan läsa mer om Loffes orginal TBR här.

Presto grillen

Presto grillen hävdar också att dom var först med Tunnbrödsrullar, men så här långt att inget kunnat bevisas.

Prestogrillen

Prestogrillen

I en reklambroschyr från 1961, som Lidingö Stadsarkiv hade i sina arkiv, så nämner Presto Grillen att dom ska börja sälja "norrländsk tunnbrödsrulle".

Presto grillens reklam från 1961, sid 1.

Presto grillens reklam från 1961, sid 2

En observant medlem i Facebook gruppen Tunnbrödsrullens vänner, som även var medlem i gruppen "Du vet att du är från Lidingö" hittade nedanstående bild från tidningen Mitt I i gruppens flöde.

Presto grillens meny 1962 alt 1963

Vilket antyder att Tunnbrödsrullen inte ingick på menyn 1962, kanske 1963.. Beroende på när bilden är tagen.

Då det tidigare nämda reklambladet var från julen 1961 och det är möjligt att menyn ovan är från tidigt 1962, behöver det dock inte betyda så mycket. Osäkerheten är stor.

En medlem av Tunnbrödsrullens vänner berättar:
"På Presto hette det norrlandsrulle länge in på 70 talet krossad potatis korv och steppsallad" ... "det har jag sett själv".

Nedan följer ett antal annonser från Presto-grillen från 1960-talet, där dessvärre norrländsk tunnbrödsrulle inte framträder.

Annons från Lidingö Nyheter, 27/12 1963.
Annons från Lidingö Nyheter, okänt årtal (work in progress)


Annons från Lidingö Nyheter, okänt årtal.

Annons från Lidingö Nyheter, 23/12 1966

Svän var först med att introducera Stepsallad på menyn. Enligt rykten tillagades den i badkaret hemma i radhuset, men för det har inga bevis framlagts.

Källor