En viktig beståndsdel av en tunnbrödsrulle är självklart dess bröd, som inte bara är en ingrediens utan även tjänar som paketering av rätten.
Det svenska tunnbrödet är ett ojäst tunt bröd som traditionellt baserades på korn- eller havremjöl, men i modern tappning oftast är baserat på vete- eller rågmjöl. Det absolut vanligaste tunnbrödet i våra grillkiosker är baserat på vete.
Mer information om tunnbrödet och dess historia finner du hos Tunnbrödsakademin.
Tunnbrödsrulle-brödet är traditionellt ett halvmåne-format eller rektangulärt tunnbröd som viks och/eller rullas ihop till antingen en rulle eller mer eller mindre strut-formad tunnbrödsrulle.
Den traditionellt halvrunda formen kommer sig troligen av att man tradtionellt tillagade brödet på runda, sköldlika plåtar av metallbläck.
Kan man inte få tag på mjukt svenskt tunnbröd så fungerar oftast pita-, lavash-, eller gyro-bröd som ersättning.
Grossistbutiker har ofta stora så kallade "korvtunnbröd". Har man inte någon sådan butik i sin närhet fungerar det självklart även utmärkt att baka sitt eget tunnbröd.
Ofta levereras tunnbröd frysta och måste värmas inför tillagning. Vissa kioskägare använde lite smör på stekbordet när brödet skulle värmas, och konsumenter började uppskatta smaken av det. I moderna lyxrullar är det inte ovanligt att man steker brödet ganska hårt i kryddat smör för att ge det en extra dimension.
Ibland råkar det sig så att tunnbröden har legat så länge hos kiosken att det börjat bli lite torrt. Ett torrt tunnbröd är svårt att rulla då det dels är svårformat och dels ofta spricker. Om brödet spricker så riskerar innehållet att rinna ut. Man brukar därför steka på brödet med lite smör för att mjuka upp det. Dessvärre fungerar detta dåligt.
Med tiden har det smörade brödet blivit mycket populärt då det visat sig ge en ökad smakupplevelse, varför många tunnbrödsrulle-fantaster ber kiosken att tillföra smör då tunnbrödet värms, även om brödet är pinfärsk och tinat.
Att bryna smöret ger en annorlunda smakupplevelse som också uppskattas av många.
En del kiosker har gjort sig kända för att även tillföra kryddor, framförallt grillkrydda (som är vanligt i grillkiosker) när dom värmer bröden med smör för att höja smakupplevelse och differentiera sig från andra kioskers tunnbrödsrullar.
Nedan återges lite information om rullning i stora drag. Du kan läsa mer detaljer om rullning här.
En tunnbrödsrulle utformad som en rulle, har vikts ihop och sedan rullats. I traditionella TBR brukar man dock utelämna rullningen. Man får då en rakare form på sin rulle och undviker att innehållet kan rinna ut i botten på samma gång. rullen får en stabilare form och det är enklare att fördela innehållet jämt med rullens längd, vilket av många anses som en bra utförd paketering då man i varje tugga kan få del av samtliga ingredienser.
En tunnbrödsrulle utformad som en strut leder till en lösare packning av ingredienserna och oftast finns det behov av en plastmugg eller liknande i strutens ände för att säkerställa att tunnbrödsrullens innehåll inte rinner ut.
De två största producenterna av stora tunnbröd är Polarbröd och Korvbrödsbagaren.
Polarbröd har länge bakat stora tunnbröd. Sedan 1990 har de använt produktnamnet "korvtunnbröd" för de stora mjölkfria bröd som är tänkta att använda för exempelvis tunnbrödsrullar i kiosker landet runt.
Det fanns planer på att släppa Korvrtunnbrödet till slutkonsumenter, men allt sådant fick läggas åt sidan efter branden på bageriet i Älvsbyn 2020.
Korvbrödsbagaren ägs av Lantmännen Unibake och levererar både rektangulära och halvmåne-formade tunnbröd. Korvbrödsbagaren har en lång historia av att tillverka korvbröd för den svenska marknaden, medans tunnbrödstillverkning är en relativt ny företeelse.
Rättviks tunnbrödbageri tillverkar bland annat ett traditionellt mjukt tunnbröd från Siljansbygden i Dalarna, av sorten Tuttul (kallas även bland annat Tult, Strut, Bitå eller Läfsa), som användes för tunnbrödsrullar i Dalarna förr i tiden.
Från familjebageriet Bergli bröd kommer tunnbrödet Rälta som de bakat sedan 1997. Tunnbrödet är rektangulärt och varje ark räcker till två normalstora tunnbrödsrullar.
Bullerbyns byggde sin bagarstuga i maj 2022 och öppnade bageriet i juni. Bakar tunnbröd på recept från Ångermanland som säljs i gårdsbutiken. Erbjuder även kurser i tunnbrödsbakning.
Följande fem kiosker har bäst bröd enligt våra användare: