Kuriosa om Tunnbrödsrullens bröd

share image for Kuriosa om Tunnbrödsrullens bröd
FoR: Kuriosa om Tunnbrödsrullens bröd

En viktig beståndsdel av en tunnbrödsrulle är självklart dess bröd, som inte bara är en ingrediens utan även tjänar som paketering av rätten.

Det svenska tunnbrödet är ett ojäst tunt bröd som traditionellt baserades på korn- eller havremjöl, men i modern tappning oftast är baserat på vete- eller rågmjöl. Det absolut vanligaste tunnbrödet i våra grillkiosker är baserat på vete.

Unknown block type "advertisement", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop

Mer information om tunnbrödet och dess historia finner du hos Tunnbrödsakademin.

Tunnbrödsrulle-brödet är traditionellt ett halvmåne-format eller rektangulärt tunnbröd som viks och/eller rullas ihop till antingen en rulle eller mer eller mindre strut-formad tunnbrödsrulle.

Den traditionellt halvrunda formen kommer sig troligen av att man tradtionellt tillagade brödet på runda, sköldlika plåtar av metallbläck.

Kan man inte få tag på mjukt svenskt tunnbröd så fungerar oftast pita-, lavash-, eller gyro-bröd som ersättning.

Grossistbutiker har ofta stora så kallade "korvtunnbröd". Har man inte någon sådan butik i sin närhet fungerar det självklart även utmärkt att baka sitt eget tunnbröd.

Inför rullning

Smörat och stekt

Ofta levereras tunnbröd frysta och måste värmas inför tillagning. Vissa kioskägare använde lite smör på stekbordet när brödet skulle värmas, och konsumenter började uppskatta smaken av det. I moderna lyxrullar är det inte ovanligt att man steker brödet ganska hårt i kryddat smör för att ge det en extra dimension.

Ibland råkar det sig så att tunnbröden har legat så länge hos kiosken att det börjat bli lite torrt. Ett torrt tunnbröd är svårt att rulla då det dels är svårformat och dels ofta spricker. Om brödet spricker så riskerar innehållet att rinna ut. Man brukar därför steka på brödet med lite smör för att mjuka upp det. Dessvärre fungerar detta dåligt.

Med tiden har det smörade brödet blivit mycket populärt då det visat sig ge en ökad smakupplevelse, varför många tunnbrödsrulle-fantaster ber kiosken att tillföra smör då tunnbrödet värms, även om brödet är pinfärsk och tinat.

Vanligtvis presenteras den steka yta utåt när rullen monteras.

Smöra med brynt smör

Att bryna smöret ger en annorlunda smakupplevelse som också uppskattas av många.

Dubbelstekt

En variant där man först steker tunnbrödet i smör och sedan låter det vila medans resten av tillbehören förbereds. Därefter steker man på tunnbrödet igen inför montering. Ger ett mycket välstekt tunnbröd med ökad smakupplevelse.

Sedvänjan har antagligen sitt ursprung i att stekt tunnbröd blivit såpass populärt, att man helt enkelt måste anpassa processen för att hinna med alla kunder i kioskerna.

Kryddat

En del kiosker har gjort sig kända för att även tillföra kryddor, framförallt grillkrydda (som är vanligt i grillkiosker) när dom värmer bröden med smör för att höja smakupplevelse och differentiera sig från andra kioskers tunnbrödsrullar.

Som ett exempel kan nämnas Videgårds "Jubileumsrulle", där tunnbrödet kryddas med vitlök och citron smör.

Rullning

Nedan återges lite information om rullning i stora drag. Du kan läsa mer detaljer om rullning här.

Rulle

En tunnbrödsrulle utformad som en rulle, har vikts ihop och sedan rullats. I traditionella TBR brukar man dock utelämna rullningen. Man får då en rakare form på sin rulle och undviker att innehållet kan rinna ut i botten på samma gång. rullen får en stabilare form och det är enklare att fördela innehållet jämt med rullens längd, vilket av många anses som en bra utförd paketering då man i varje tugga kan få del av samtliga ingredienser.

Strut

En tunnbrödsrulle utformad som en strut leder till en lösare packning av ingredienserna och oftast finns det behov av en plastmugg eller liknande i strutens ände för att säkerställa att tunnbrödsrullens innehåll inte rinner ut.

Producenter

De två största producenterna av stora tunnbröd är Polarbröd och Korvbrödsbagaren.

Polarbröd

Polarbröd har länge bakat stora tunnbröd. I slutet av 80-talet släppte man sina stora rektangulära tunnbörd. som "korvtunnbröd". Som en del av introduktionskampanjen gjorde man i samarbete med sin kund på storhushåll, AB Slotts, event för korvkioskägare och andra ”Fast Food”-restauranger, där de fick lära sig göra tunnbrödsrullar med varmkorv och mos med tillbehör. Polarbröd bistod med reklammaterial, tex. en smörpappersficka med Polarbrödsreklam (texten : "Polarrulle så klart!") och till och med underlag för priskalkyl för den färdiga rullen.

Vid slutet av 1990 lanserades det större halvrunda och mjölkfria tunnbrödet såsom "korvtunnbröd" som är tänkta att användas för (bland annat) tunnbrödsrullar i kiosker landet runt.

Det fanns planer på att släppa Korvrtunnbrödet till slutkonsumenter, men allt sådant fick läggas åt sidan efter branden på bageriet i Älvsbyn 2020.

Korvbrödsbagarn

Korvbrödsbagaren ägs av Lantmännen Unibake och levererar både rektangulära och halvmåne-formade tunnbröd. Korvbrödsbagaren har en lång historia av att tillverka korvbröd för den svenska marknaden, medans tunnbrödstillverkning är en relativt ny företeelse.

Rättviks tunnbrödbageri

Rättviks tunnbrödbageri tillverkar bland annat ett traditionellt mjukt tunnbröd från Siljansbygden i Dalarna, av sorten Tuttul (kallas även bland annat Tult, Strut, Bitå eller Läfsa), som användes för tunnbrödsrullar i Dalarna förr i tiden.

Bergli bröd

Från familjebageriet Bergli bröd kommer tunnbrödet Rälta som de bakat sedan 1997. Tunnbrödet är rektangulärt och varje ark räcker till två normalstora tunnbrödsrullar.

Bullerbyns Boende & Tunnbröd

Bullerbyns byggde sin bagarstuga i maj 2022 och öppnade bageriet i juni. Bakar tunnbröd på recept från Ångermanland som säljs i gårdsbutiken. Erbjuder även kurser i tunnbrödsbakning.

Stödebröd

Stödebröd är en norrländsk famijeföretag som producerar traditionellt tunnbröd på modernt vis den 1958.

Recept

Kiosker som utmärker sig för sitt goda bröd

Följande fem kiosker har bäst bröd enligt våra användare:

Unknown block type "topList", please specify a serializer for it in the `serializers.types` prop